Norwegian Project - Forsvaret - N-Kamo combat gear
Noorse N-Kamo impression loadout
Dit artikel gaat over het opbouwen van mijn ‘impression loadout’ naar voorbeeld van de Noorse defensie.
Dat is best een lange zoektocht geworden, het is niet makkelijk om items te kopen, maar met veel geduld is het toch gelukt. Alles is nieuw geleverd vanuit de diverse suppliers zodat ik nu beschik over een serie base-, mid- en outer-layers, alles in N-Kamo, en twee originele NFM BEAR-II “stridsvest”, (een in Coyote-Brown, de andere in N-Kamo).
Om een en ander in een kader te kunnen plaatsen, geef ik ook wat achtergrond informatie en foto’s over de “Forsvarets Hæren”, dat is de Noorse landmacht. De reden voor mijn keuze en omschakeling eind 2016: het N-Kamo pattern is qua heldere kleuren nogal bijzonder, ik ken het landschap en weet wat over de rol van de Noorse defensie binnen NATO. En ze gebruiken HK’s.
Details: een deel van de impression loadout
Binnen de Noorse defensie bestaat het N-Kamo pattern sinds het M/75 uniform, maar dat heeft een upgrade qua kleuren naar het huidige M/98 camo design gekregen. Daarbij is de basiskleur gewijzigd van donkerbruin naar een khaki lichtbruin, met daarnaast het heldere lichtgroen en middelgroen. Dit huidige N-Kamo pattern wordt ook wel 'Norwegian Forest' genoemd, op de foto's is te zien dat het inderdaad past bij de kleuren van hun Scandinavische vegetatie.
Vanwege de NATO-ISAF bijdrage in Afghanistan is er als M/03 een Noorse desert variant (ørkenkamo) ontwikkeld, de kleuren zijn ongeveer gelijk aan het US 3-color desert.
Het uniform heeft oorspronkelijk een poly-cotton stofvorm, maar is met model M/04 gewijzigd naar een ripstop versie, en deze wordt als combat gear gedragen. De eerdere versie zonder ripstop wordt nu nog wel binnen de garrison als werktenue gebruikt.
Forsvaret Finnmark Oct. 2016. Details: N-Kamo Combat jackets, combat pants en BEAR-II stridsvest (Fotocredit Winnefride Steen/ Forsvaret)
Het kleding pakket bestaat uit diverse layers, de Noren zijn best goed in de aanpak van "droog en warm" blijven. Veel onderdelen worden vanuit defensie als personal issue verstrekt, daar is heel moeilijk aan te komen. Maar er wordt ook wel het nodige, op eigen rekening, als aanvulling bij de diverse gelicenceerde suppliers gekocht, die in een enkel geval ook exporteren.
Kenmerk van de (gelicenceerde) N-Kamo kleding is, dat er altijd op de rechterschouder een klein formaat 'reversed' Norsk flagg met groen randje, vastgestikt zit. Dit zit niet op de SFK Multicam.
Impression loadout - Fleece - Velcro NOR flaggs - UBACS - Ranks & Patches
Ops-core FAST helmet.
Het Noorse leger gebruikt standaard de originele Ops-core FAST, en die is vrijwel niet te koop, (lukte zelfs niet in Boston), en is ook heel duur. Maar ik heb een non-ballistic licence helmet van Defcon (in 6 mm. polycarbonate) met een NFM cover (Defender M 210) in N-Kamo, en daar ben ik dik tevreden mee.
'Ops-core' FAST licence Defcon (polycarbonate) met NFM cover in N-Kamo. Rechterfoto de originele Noorse Ops-core FAST (Fotocredit Julie Hjermstad/Forsvaret)
Base-layer.
Voor de Noorse militairen is een hele reeks aan shirts en broeken (en boxershorts, incl. zwarte sporttops voor de girls) als base-layer beschikbaar. Dit in de variatie van kleuren in OD green of forest-green, en soms zwart. Het speciale "mesh" shirt is er in zwart en groen, en dat heeft bijzonder goede thermische eigenschap. Zeker in de winter heeft de militair behoorlijk wat vrijheid om dingen te dragen, als het maar OD of forest-green is, belangrijkste is vooral dat je warm blijft.
In mijn eigen loadout zitten een hele serie T-shirts en long-sleeves, wel allemaal als CoolMax stof, dat voordeel merk je al heel snel als je meerdere laagjes of een plate-carrier draagt.
Mid-layer in N-Kamo
Details: Fleece (Fotocredit Julie Hjermstad/Forsvaret) - Crye Precision Field pants - N-Kamo in Norwegian forest (Fotocredit Marte Brohaug/Forsvaret)
Mid-layer in N-Kamo.
In de basis, als personal issue, is dat een M/04 combat shirt, (die zijn soms wel verkrijgbaar). Maar dat wordt, via de supplier markt, ook wel vervangen door een UBACS, met mouwen in N-Kamo en de CoolMax body in green. Daarnaast is het Fleece vest in OD, heel populair als het wat kouder is, het heeft een slimme ventilatie in de mouwen, en wordt vaak gedragen onder het M/02 Feltjakke.
Verder als personal issue, is er de M/04 combat pants en M/2000 field pants. Beide een gebruikelijk ontwerp in ripstop polycotton, met de nodige zakken, en ze bestaan in een aantal varianten. Maar binnen de Noorse defensie wordt ook combat gear van Crye Precision in N-Kamo gebruikt, zowel de G3 Field pants, als de G3 Combat pants en de combat jackets. In Afghanistan hebben ze Crye Precision kleding ook in de kleur Tan gebruikt.
In mijn zoektocht op internet heb ik het geluk gehad om bij de suppliers zowel de Crye Precision Field pants als de M/2000-M04 ripstop pants, nieuw te kunnen kopen, (en in de goede maat). De UBACS zijn vanuit meerdere suppliers leverbaar, dus daar is wat makkelijker aan te komen. En ook de M/04 en M/98 combat jackets als 'grade-new' kunnen bemachtigen.
N-Kamo - M04 (3'rd gen) en M98 Combat jackets - Crye Precision Field pants - M/2000 Combat pants
Outer-layer in N-Kamo.
Dit is het meest interessant, maar bevat gelijk de moeilijkst verkrijgbare onderdelen. Als personal issue worden de M/04 Combat jacket (ripstop) en M/02 Gore-Tex Combat jacket uitgegeven. Die werden geproduceerd door Helly Hanssen, Bergans en Cato-Ringstad. De jackets zijn zo functioneel en goed, dat iedereen die bij zich houdt. Als er al eentje tweedehands op internet wordt aangeboden, is dat exemplaar razendsnel verkocht.
Voor slecht weer situaties, en daar heb je in Noorwegen gedurende 3 seizoenen mee te maken, is er dus het M/02 Gore-Tex Feltjakke / Combat jacket beschikbaar; zie hieronder voor wat meer details.
Daar hoort de M/02 Gore-Tex Combat pant bij, die ritsen in de pijpen heeft, zodat deze heel makkelijk aan te trekken is. Voordeel van de M/02 kleding is dat deze je heel goed beschermt tegen wind/regen/sneeuw, en je ook warm blijft. De M/02 Combat jacket en pant zijn onderdeel van mijn loadout.
De M/02 Gore-Tex Combat pant, wordt in combinatie met het M/02 Feltjakke gebruikt.
Daarnaast hebben meerdere suppliers een aantal 3-seizoenen jackets in N-Kamo voor verschillende toepassingen, onder meer voor gebruik onder een plate-carrier, enkele jaren geleden was er zelfs een NFM Smock. Binnen de Noorse SFK (special forces) wordt ook de kleding van het Canadese Arc’Teryx LEAF (in Green en MultiCam) en van het Zweeds TAIGA in N-Kamo gedragen, deze laatste vooral als winterkleding. De Jegertroppen gebruiken als snowcamo de TAIGA TSUP, dat is wit met grijs volgens het Zweedse M90 Splinter pattern.
M/02 Gore-Tex Feltjakke
Dan even speciale aandacht voor het M/02 “Feltjakke” Combat jacket, eerder vanuit HH en Bergans, nu door Cato-Ringstad geleverd. Dit jacket heeft een multi-layer Gore-Tex membraan, dus inderdaad, wind- , regen- en sneeuwdicht, en te dragen met mid-layers. Dit is een belangrijk winter en bad conditions jacket, dat je heel goed droog houdt. Het heeft lang geduurd, maar eindelijk met een omweg via Oslo, bij Cato-Ringstad het M/02 Feltjakke kunnen kopen om mijn loadout compleet te maken. Uitgeprobeerd in een sneeuwstorm, en het is een perfect jacket met 6 zakken, de capuchon is aangepast voor gebruik over de Ops-core helmet.
Het M/02 Feltjakke, afgeleverd inclusief Noorse handleiding. (Fotocredit (R) Kjosvold/Forsvaret)
Combat boots.
Als standaard worden de M/77 combat boots uitgeleverd. Nog steeds volgens het originele Alfa ontwerp uit 1977 van zwart vol-leer en rubberen profielzool en geschikt voor skibinding. Intussen geleverd door een andere supplier. Maar bij meerdere eenheden is het toegestaan op andere tactical boots te lopen, deze zijn er van Alfa, LOWA, Meindl, Haix, als ze maar zwart zijn. Ook worden op missies de speciale desert boots gebruikt. Er zijn voor wintergebruik speciale sneeuw overschoenen van Mittet in gebruik, (die als pakketje opgerold kunnen worden).
Norwegian army - garrison parade (Fotocredit Forsvaret)
Andere toepassingen.
Binnen de Noorse defensie wordt er, vooral bij missies, door de speciale eenheden ook Multicam gedragen. Omdat deze eenheden wat meer vrijheid hebben, zie je soms ook wel combinaties van MC met N-Kamo.
De Special Operation Forces gebruikt bij inzet ook Arc'Teryx (kleuren crocodile, green en MC). Maar dat is allemaal vrij specifiek en ga ik hier niet verder behandelen. Wel volgen er nog projecten over het BEAR-II tactical vest en de HK's.
De winter snow camo wordt binnenkort een het project toegevoegd. Mijn winter loadout is vrijwel compleet, met huidige polyester Snow jacket, pant, overwanten met trigger-finger, witte FAST helmet cover, en de speciale Mittet winter overschoenen.
De 'Jegertroppen' gebruiken sinds 2016 de snowcamo van het Zweedse Taiga, met het TSUP pattern, wit met lichtgrijze vlakken.
NOR - Forsvaret SOF - Jegertroppen (Fotocredit Vegard Breie/Forsvaret)
Dan nog een ander aspect, in het Noorse leger zijn mannen en vrouwen geheel gelijkwaardig. Er bestaat sinds twee jaar zelfs een SOF (Special Operation Forces) eenheid, de 'Jegertroppen', die uitsluitend uit vrouwen bestaat. En ik heb begrepen dat ze zelfs beter schieten dan de mannen! In de Noorse samenleving is er dienstplicht voor zowel jongens en sinds 2015, ook voor meisjes. Uit de zo'n 60.000 recruten per jaar wordt na een selectie van de echt gemotiveerden, 6% daadwerkelijk opgeroepen voor een periode van 6-12 maanden, dat systeem levert wel hoge kwaliteit op die instroomt in het beroepsleger.
Noorse N-Kamo impression loadout
Dit artikel gaat over het opbouwen van mijn ‘impression loadout’ naar voorbeeld van de Noorse defensie.
Dat is best een lange zoektocht geworden, het is niet makkelijk om items te kopen, maar met veel geduld is het toch gelukt. Alles is nieuw geleverd vanuit de diverse suppliers zodat ik nu beschik over een serie base-, mid- en outer-layers, alles in N-Kamo, en twee originele NFM BEAR-II “stridsvest”, (een in Coyote-Brown, de andere in N-Kamo).
Om een en ander in een kader te kunnen plaatsen, geef ik ook wat achtergrond informatie en foto’s over de “Forsvarets Hæren”, dat is de Noorse landmacht. De reden voor mijn keuze en omschakeling eind 2016: het N-Kamo pattern is qua heldere kleuren nogal bijzonder, ik ken het landschap en weet wat over de rol van de Noorse defensie binnen NATO. En ze gebruiken HK’s.
Details: een deel van de impression loadout
Binnen de Noorse defensie bestaat het N-Kamo pattern sinds het M/75 uniform, maar dat heeft een upgrade qua kleuren naar het huidige M/98 camo design gekregen. Daarbij is de basiskleur gewijzigd van donkerbruin naar een khaki lichtbruin, met daarnaast het heldere lichtgroen en middelgroen. Dit huidige N-Kamo pattern wordt ook wel 'Norwegian Forest' genoemd, op de foto's is te zien dat het inderdaad past bij de kleuren van hun Scandinavische vegetatie.
Vanwege de NATO-ISAF bijdrage in Afghanistan is er als M/03 een Noorse desert variant (ørkenkamo) ontwikkeld, de kleuren zijn ongeveer gelijk aan het US 3-color desert.
Het uniform heeft oorspronkelijk een poly-cotton stofvorm, maar is met model M/04 gewijzigd naar een ripstop versie, en deze wordt als combat gear gedragen. De eerdere versie zonder ripstop wordt nu nog wel binnen de garrison als werktenue gebruikt.
Het kleding pakket bestaat uit diverse layers, de Noren zijn best goed in de aanpak van "droog en warm" blijven. Veel onderdelen worden vanuit defensie als personal issue verstrekt, daar is heel moeilijk aan te komen. Maar er wordt ook wel het nodige, op eigen rekening, als aanvulling bij de diverse gelicenceerde suppliers gekocht, die in een enkel geval ook exporteren.
Kenmerk van de (gelicenceerde) N-Kamo kleding is, dat er altijd op de rechterschouder een klein formaat 'reversed' Norsk flagg met groen randje, vastgestikt zit. Dit zit niet op de SFK Multicam.
Impression loadout - Fleece - Velcro NOR flaggs - UBACS - Ranks & Patches
Ops-core FAST helmet.
Het Noorse leger gebruikt standaard de originele Ops-core FAST, en die is vrijwel niet te koop, (lukte zelfs niet in Boston), en is ook heel duur. Maar ik heb een non-ballistic licence helmet van Defcon (in 6 mm. polycarbonate) met een NFM cover (Defender M 210) in N-Kamo, en daar ben ik dik tevreden mee.
'Ops-core' FAST licence Defcon (polycarbonate) met NFM cover in N-Kamo. Rechterfoto de originele Noorse Ops-core FAST (Fotocredit Julie Hjermstad/Forsvaret)
Base-layer.
Voor de Noorse militairen is een hele reeks aan shirts en broeken (en boxershorts, incl. zwarte sporttops voor de girls) als base-layer beschikbaar. Dit in de variatie van kleuren in OD green of forest-green, en soms zwart. Het speciale "mesh" shirt is er in zwart en groen, en dat heeft bijzonder goede thermische eigenschap. Zeker in de winter heeft de militair behoorlijk wat vrijheid om dingen te dragen, als het maar OD of forest-green is, belangrijkste is vooral dat je warm blijft.
In mijn eigen loadout zitten een hele serie T-shirts en long-sleeves, wel allemaal als CoolMax stof, dat voordeel merk je al heel snel als je meerdere laagjes of een plate-carrier draagt.
Mid-layer in N-Kamo
Details: Fleece (Fotocredit Julie Hjermstad/Forsvaret) - Crye Precision Field pants - N-Kamo in Norwegian forest (Fotocredit Marte Brohaug/Forsvaret)
Mid-layer in N-Kamo.
In de basis, als personal issue, is dat een M/04 combat shirt, (die zijn soms wel verkrijgbaar). Maar dat wordt, via de supplier markt, ook wel vervangen door een UBACS, met mouwen in N-Kamo en de CoolMax body in green. Daarnaast is het Fleece vest in OD, heel populair als het wat kouder is, het heeft een slimme ventilatie in de mouwen, en wordt vaak gedragen onder het M/02 Feltjakke.
Verder als personal issue, is er de M/04 combat pants en M/2000 field pants. Beide een gebruikelijk ontwerp in ripstop polycotton, met de nodige zakken, en ze bestaan in een aantal varianten. Maar binnen de Noorse defensie wordt ook combat gear van Crye Precision in N-Kamo gebruikt, zowel de G3 Field pants, als de G3 Combat pants en de combat jackets. In Afghanistan hebben ze Crye Precision kleding ook in de kleur Tan gebruikt.
In mijn zoektocht op internet heb ik het geluk gehad om bij de suppliers zowel de Crye Precision Field pants als de M/2000-M04 ripstop pants, nieuw te kunnen kopen, (en in de goede maat). De UBACS zijn vanuit meerdere suppliers leverbaar, dus daar is wat makkelijker aan te komen. En ook de M/04 en M/98 combat jackets als 'grade-new' kunnen bemachtigen.
N-Kamo - M04 (3'rd gen) en M98 Combat jackets - Crye Precision Field pants - M/2000 Combat pants
Outer-layer in N-Kamo.
Dit is het meest interessant, maar bevat gelijk de moeilijkst verkrijgbare onderdelen. Als personal issue worden de M/04 Combat jacket (ripstop) en M/02 Gore-Tex Combat jacket uitgegeven. Die werden geproduceerd door Helly Hanssen, Bergans en Cato-Ringstad. De jackets zijn zo functioneel en goed, dat iedereen die bij zich houdt. Als er al eentje tweedehands op internet wordt aangeboden, is dat exemplaar razendsnel verkocht.
Voor slecht weer situaties, en daar heb je in Noorwegen gedurende 3 seizoenen mee te maken, is er dus het M/02 Gore-Tex Feltjakke / Combat jacket beschikbaar; zie hieronder voor wat meer details.
Daar hoort de M/02 Gore-Tex Combat pant bij, die ritsen in de pijpen heeft, zodat deze heel makkelijk aan te trekken is. Voordeel van de M/02 kleding is dat deze je heel goed beschermt tegen wind/regen/sneeuw, en je ook warm blijft. De M/02 Combat jacket en pant zijn onderdeel van mijn loadout.
De M/02 Gore-Tex Combat pant, wordt in combinatie met het M/02 Feltjakke gebruikt.
Daarnaast hebben meerdere suppliers een aantal 3-seizoenen jackets in N-Kamo voor verschillende toepassingen, onder meer voor gebruik onder een plate-carrier, enkele jaren geleden was er zelfs een NFM Smock. Binnen de Noorse SFK (special forces) wordt ook de kleding van het Canadese Arc’Teryx LEAF (in Green en MultiCam) en van het Zweeds TAIGA in N-Kamo gedragen, deze laatste vooral als winterkleding. De Jegertroppen gebruiken als snowcamo de TAIGA TSUP, dat is wit met grijs volgens het Zweedse M90 Splinter pattern.
M/02 Gore-Tex Feltjakke
Dan even speciale aandacht voor het M/02 “Feltjakke” Combat jacket, eerder vanuit HH en Bergans, nu door Cato-Ringstad geleverd. Dit jacket heeft een multi-layer Gore-Tex membraan, dus inderdaad, wind- , regen- en sneeuwdicht, en te dragen met mid-layers. Dit is een belangrijk winter en bad conditions jacket, dat je heel goed droog houdt. Het heeft lang geduurd, maar eindelijk met een omweg via Oslo, bij Cato-Ringstad het M/02 Feltjakke kunnen kopen om mijn loadout compleet te maken. Uitgeprobeerd in een sneeuwstorm, en het is een perfect jacket met 6 zakken, de capuchon is aangepast voor gebruik over de Ops-core helmet.
Het M/02 Feltjakke, afgeleverd inclusief Noorse handleiding. (Fotocredit (R) Kjosvold/Forsvaret)
Combat boots.
Als standaard worden de M/77 combat boots uitgeleverd. Nog steeds volgens het originele Alfa ontwerp uit 1977 van zwart vol-leer en rubberen profielzool en geschikt voor skibinding. Intussen geleverd door een andere supplier. Maar bij meerdere eenheden is het toegestaan op andere tactical boots te lopen, deze zijn er van Alfa, LOWA, Meindl, Haix, als ze maar zwart zijn. Ook worden op missies de speciale desert boots gebruikt. Er zijn voor wintergebruik speciale sneeuw overschoenen van Mittet in gebruik, (die als pakketje opgerold kunnen worden).
Andere toepassingen.
Binnen de Noorse defensie wordt er, vooral bij missies, door de speciale eenheden ook Multicam gedragen. Omdat deze eenheden wat meer vrijheid hebben, zie je soms ook wel combinaties van MC met N-Kamo.
De Special Operation Forces gebruikt bij inzet ook Arc'Teryx (kleuren crocodile, green en MC). Maar dat is allemaal vrij specifiek en ga ik hier niet verder behandelen. Wel volgen er nog projecten over het BEAR-II tactical vest en de HK's.
De winter snow camo wordt binnenkort een het project toegevoegd. Mijn winter loadout is vrijwel compleet, met huidige polyester Snow jacket, pant, overwanten met trigger-finger, witte FAST helmet cover, en de speciale Mittet winter overschoenen.
De 'Jegertroppen' gebruiken sinds 2016 de snowcamo van het Zweedse Taiga, met het TSUP pattern, wit met lichtgrijze vlakken.
NOR - Forsvaret SOF - Jegertroppen (Fotocredit Vegard Breie/Forsvaret)
Dan nog een ander aspect, in het Noorse leger zijn mannen en vrouwen geheel gelijkwaardig. Er bestaat sinds twee jaar zelfs een SOF (Special Operation Forces) eenheid, de 'Jegertroppen', die uitsluitend uit vrouwen bestaat. En ik heb begrepen dat ze zelfs beter schieten dan de mannen! In de Noorse samenleving is er dienstplicht voor zowel jongens en sinds 2015, ook voor meisjes. Uit de zo'n 60.000 recruten per jaar wordt na een selectie van de echt gemotiveerden, 6% daadwerkelijk opgeroepen voor een periode van 6-12 maanden, dat systeem levert wel hoge kwaliteit op die instroomt in het beroepsleger.
Laatst bewerkt: